Fredrik Landergren

24 maj - 23 augusti 2014

Tyresö konsthall

 

I tonåren på sjuttiotalet gillade jag de svenska konstnärerna Ola Billgren, Peter Tillberg och John E Franzen som målade en sorts fotorealism. De amerikanska superrealisterna som Chuck Close och Richard Estes fascinerade också. Även tidigare konstnärer som Anders Zorn, Prins Eugen och Carl Wilhelmson gillades skarpt. Jag upptäckte också äldre europeiska konstnärer som Vermeer och Leonardo da Vinci.

Måleriet tycktes stort och fantastiskt, och fullt av möjligheter.

  På 80-talet kom ’das heftige malerei’ från Berlin med ett kraftfullt uttryck och stora rinnande och brutala dukar. Urbana vildar kallades de. Själv gick jag på förberedande konstskolor och fortsatte sedan fem år på Konstfack. Under tioårsperioden som följde släppte jag det noggrant realistiskt återgivna. Målade med större drag i penseln. Det blev olika perioder av mer abstrakt måleri, mer rinn, mindre realistiskt, mer starka färger. 1994-95 vände jag tillbaka till realismen mer och mer och har fortsatt så.

  Dock har jag under dessa 20 år som gått alltid haft återkommande perioder av måleriska experiment. Ett måleriskt sökande efter att utvidga och återkomma till min tidigare måleriska erfarenhet från Konstfackstiden. För att sedan återgå till min vardag med realistiskt måleri; en och samma målning som processas dag ut och dag in i veckor och månader. En trygghet när jag närmat mig ateljén på morgonen och vet att jag har en stor målning att måla vidare på.

En målning som fyller mig med hopp. Ett hopp om att kanske det här ska bli en riktigt bra målning. Den magiska realismen har alltid fascinerat och trollbundit mig. Varje konstnär som målar realistiskt har att förhålla sig till hur just den egna varianten av målad realism ser ut. Hur färgen läggs på, vilka motiv man väljer, formatet på målningarna, koloritens sammansättning.

  I den här utställningen samsas en stor del av min måleriska praktik med utvalda nedslag från de senaste 10 åren, både realism och andra måleriska experiment.

Det känns spännande för mig att se det samlat här på Tyresö Konsthall.

 

Fredrik Landergren, maj 2014

 

 

Fredrik Landergren är född 1957 och utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm

1984-89. Han har ställt ut på ett flertal museer, konsthallar och gallerier i Sverige,

bl a på Sveriges Allmänna Konstförening, Konstnärshuset i Stockholm, Galleri Doktor Glas och på Gävle Konstcentrum.

Landergren har utfört offentliga gestaltningar på Fruängens tunnelbana och för Stockholmshem och Folkhem. Han finns representerad på bl a Statens konstråd, Stockholms landsting och Uppsala län. Landergren har även erhållit ett flertal stipendier t ex Konstnärsnämndens arbetsstipendium.

 

 

 

 

TYRESÖ KONSTHALL

Tyresö centrum

www.tyreso.se/konsthall

08-5782 94 16                                                                                                                                                                            

Facebook LinkedIn share Follow