Håll dig uppdaterad på Fredrik Landergrens konst

Text om målningen ”Huvudet och Vägen och Ballongen”

I ungdomen tecknade och målade Fredrik Landergren mycket. Ofta med inspiration från surrealisterna Salvador Dali och René Magritte. Även påverkad av den tidens populärkultur. Exempelvis Frank Zappas, Supertramps, och Yes skivomslag. 

   Den här stora målningen 2 x 3 meter kommer av en surrealistisk teckning från 1973, av ett jättehuvud med ballong istället för hjärna. Huvudet växer ner i marken. Teckningen gjorde Fredrik då han gick nionde klass i Källängens skola. 

Senare försökte han lära sig måla i olja och gjorde då en blyertsteckning med huvudet och ballongen, samt en man som står lutad mot, som han tänkte måla. Men något knöt sig. Målningen blev aldrig av.

2014 hittar Fredrik av en slump denna skiss, uppe på sin vind. Det har gått 40 år sedan första teckningen. Han målar helt annorlunda nuförtiden, men börjar ändå, full i skratt, att föra över skissen till en 2 x 3 meter stor duken.  

När ska det här ske, om inte - nu? frågar han sig. 

Av en ingivelse börjar han teckna ett höghus bakom det stora huvudet med ballongen. Av en ingivelse börjar höghuset att övergå till en slingrande väg. Av en ingivelse landar denna väg i Bohuslän, där molnen blir till klippor, och ytterligare en horisont, med en måne som skiner över Lysekil och speglas i Gullmarsfjordens stilla vattenyta… 

Men vad betyder denna målning egentligen? Hur tolkar ni den?

Skriv förslag och lägg i lådan…

 

Vernissage 7 september 2019 Lidingö Stadshus

FREDRIK LANDERGREN

 ”TIDEN SOM GÅTT…”

Målningar  / nutid & tillbakablick

Lidingö Stadshus Entré

7 sept – 6 okt 2019.

 

pressrelease:

"Fredrik Landergren växte upp på Lidingö i en konstintresserad familj. Redan som 18-åring hade han med målningar på Lidingösalongen. Det här var 1976 då Lidingö Stadshus stod färskt och omdiskuterat och nybyggt. Han debuterade med egen separatutställning 1980 på Lidingögalleriet i dåvarande Lidingö Stadsbibliotek i Torsvik.

 Fredrik utbildade sig på Konstfack 1984 – 89. 

Efter studietiden blev det separatutställningar på Galleri Doktor Glas, Konstnärshuset, och på många andra gallerier och Konsthallar i Sverige. Från Luleå Konstens hus i norr till Tomelilla Konsthall i söder. Ofta med uppmärksamhet i tidningar och tv. 

Han har gjort Fruängens t-bana, 120 kvm i mosaik och kakel. Målat beställningsporträtt av Jan StenbecK, Marcus Wallenberg, m.fl.

   Fredrik Landergren återkommer nu till Lidingö Stadhus, i samband med nyinvigningen efter renoveringen, med både nutida målningar och äldre verk från 70-talet.  Utställningen innehåller en överraskning: en 2 x 3 meter stor surrealistisk målning med inspiration från en teckning han gjorde i Källängens Skola 1973…"

 

Fredrik Landergren har fått stipendiet till Bergmangårdarna på Fårö. Tre veckors vistelse under våren 2015. Tiden kommer att användas till att måla, skriva, fota, filma. Det kommer senare utmynna i en utställning på Bergmangårdarna. 

Fredrik Landergren

24 maj - 23 augusti 2014

Tyresö konsthall

 

I tonåren på sjuttiotalet gillade jag de svenska konstnärerna Ola Billgren, Peter Tillberg och John E Franzen som målade en sorts fotorealism. De amerikanska superrealisterna som Chuck Close och Richard Estes fascinerade också. Även tidigare konstnärer som Anders Zorn, Prins Eugen och Carl Wilhelmson gillades skarpt. Jag upptäckte också äldre europeiska konstnärer som Vermeer och Leonardo da Vinci.

Måleriet tycktes stort och fantastiskt, och fullt av möjligheter.

  På 80-talet kom ’das heftige malerei’ från Berlin med ett kraftfullt uttryck och stora rinnande och brutala dukar. Urbana vildar kallades de. Själv gick jag på förberedande konstskolor och fortsatte sedan fem år på Konstfack. Under tioårsperioden som följde släppte jag det noggrant realistiskt återgivna. Målade med större drag i penseln. Det blev olika perioder av mer abstrakt måleri, mer rinn, mindre realistiskt, mer starka färger. 1994-95 vände jag tillbaka till realismen mer och mer och har fortsatt så.

  Dock har jag under dessa 20 år som gått alltid haft återkommande perioder av måleriska experiment. Ett måleriskt sökande efter att utvidga och återkomma till min tidigare måleriska erfarenhet från Konstfackstiden. För att sedan återgå till min vardag med realistiskt måleri; en och samma målning som processas dag ut och dag in i veckor och månader. En trygghet när jag närmat mig ateljén på morgonen och vet att jag har en stor målning att måla vidare på.

En målning som fyller mig med hopp. Ett hopp om att kanske det här ska bli en riktigt bra målning. Den magiska realismen har alltid fascinerat och trollbundit mig. Varje konstnär som målar realistiskt har att förhålla sig till hur just den egna varianten av målad realism ser ut. Hur färgen läggs på, vilka motiv man väljer, formatet på målningarna, koloritens sammansättning.

  I den här utställningen samsas en stor del av min måleriska praktik med utvalda nedslag från de senaste 10 åren, både realism och andra måleriska experiment.

Det känns spännande för mig att se det samlat här på Tyresö Konsthall.

 

Fredrik Landergren, maj 2014

 

 

Fredrik Landergren är född 1957 och utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm

1984-89. Han har ställt ut på ett flertal museer, konsthallar och gallerier i Sverige,

bl a på Sveriges Allmänna Konstförening, Konstnärshuset i Stockholm, Galleri Doktor Glas och på Gävle Konstcentrum.

Landergren har utfört offentliga gestaltningar på Fruängens tunnelbana och för Stockholmshem och Folkhem. Han finns representerad på bl a Statens konstråd, Stockholms landsting och Uppsala län. Landergren har även erhållit ett flertal stipendier t ex Konstnärsnämndens arbetsstipendium.

 

 

 

 

TYRESÖ KONSTHALL

Tyresö centrum

www.tyreso.se/konsthall

08-5782 94 16                                                                                                                                                                            

Facebook LinkedIn share Follow